Programma

Programma
De inschrijving voor de GRATIS lezingen & workshops is van start! Zie onderstaande het uitgebreide programma op zowel 17 als 18 april. Klik op de gewenste datum en vervolgens op de naam van een van de vijf lezingenzalen (dit jaar in het teken van bekende sporters) voor de onderwerpen.
12:00 pm
Hoe zijn kaasmolaren (MIH) te herkennen en welke behandelstrategie kun je toepassen?
Dirk Bloemsma, Productspecialist GC

In iedere praktijk liggen er wel eens patiënten met kaasmolaren in de stoel. Maar wat zijn kaasmolaren (MIH) precies en welke classificaties zijn er te onderscheiden? Naast de herkenning en classificatie worden tijdens deze lezing de verschillende behandelstrategieën uitgelegd, met daarbij als aanvulling welke producten hier het beste bij te gebruiken voor zijn. Tot slot is er de gelegenheid om zelf met een aantal MIH-materialen aan de slag te gaan.

1 uur
13:30 pm
Restaureren met flowables
Hans Baars, Productspecialist Kuraray Europe Benelux

Voortbordurend op de eerste generatie flowables worden vandaag de dag vloeibare composieten nog steeds het meest frequent toegepast als liner in een grote posterieure caviteit en als vulmateriaal voor klasse V laesies. Een state-of-the-art flowable als Clearfil Majesty ES Flow kan veel meer dan dat en is universeel inzetbaar. Clearfil Majesty ES Flow, nu verkrijgbaar in drie vloeibaarheden, heeft een uitgebreid indicatiegebied, waaronder alle caviteitsklassen, reparaties en cementeringen. Tijdens deze presentatie ervaart u d.m.v. tips & tricks hoe eenvoudig Clearfil Majesty ES Flow te verwerken is en wat er allemaal mee mogelijk is.

1 uur
15:00 pm
Preventie en mondgezondheid op maat
Petra Koffeman, Tandarts

Mondgezondheid is belangrijk voor onze algehele gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. De Professional Care-lijn van Ivoclar Vivadent biedt oplossingen op maat om tanden en tandvlees gezond te houden. De introductie van de Professional Care producten wordt tijdens deze presentatie gehanteerd. Deze lijn kwalitatieve producten voor optimale mondzorg, stelt u in staat om behandelplannen effectief en succesvol te implementeren. De op elkaar afgestemde producten bieden profes­sionele verzorging voor verschillende behandelingen en patiënten.

1 uur
16:30 pm
3D-technologieën in de tandheelkunde
Joerd van der Meer, Tandarts

Technologie heeft een enorme impact gehad op ons handelen en de maatschappij waarin we leven. Zo zullen ook in de tandheelkunde nieuwe technologieën een enorme invloed hebben op ons vak. De afgelopen twee jaar is er een aantal technologische doorbraken geweest in de digitale tandheelkunde die het kantelpunt vormen in de algemene praktijk. Net zoals bij iedere verandering zal dit nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe uitdagingen op ons pad brengen. In deze presentatie zal een overzicht worden gegeven van nieuwe technologieën als 3D scannen en 3D printen en de invloed die ze zullen hebben op ons werk als tandarts.

1 uur
18:00 pm
Fotograferen is communiceren
Daan van Oort, Trainer mondfotografie

Sta je ook zo moeilijk te doen voor de neus van een patiënt met een camera en ben je benieuwd of het anders kan? Zijn er nog meer mogelijkheden wanneer je een spiegelreflexcamera te groot en zwaar vindt en toch foto’s wilt maken? Wil je wel eens proberen of wanghaken echt zo belangrijk zijn? Of ook altijd al zo’n mooie zwarte achtergrond willen hebben? Kijk, luister en probeer tijdens deze presentatie dentale fotografie.

1 uur
12:00 pm
From Root 2 Crown: wortelkanaalvormgeving en obturatie
Joerd van der Meer, Tandarts

De juiste endobehandeling is essentieel voor het succes en de duurzaamheid van de restauratieve behandeling die volgt. Tijdens deze workshop neemt Joerd van der Meer samen met u de stappen door van de wortelkanaalvormgeving en obturatie. Laat u informeren over de verbeteringen en nieuwe technieken op het gebied van preparatiesystemen, de nieuwste desinfectiesystemen en vultechnieken. Ook zal er met het nieuwe wortelkanaalvormgevingssysteem TruNatomy gewerkt worden.

1.5 uur
14:00 pm
Tips & Tricks ortho voor de tandartsassistent
Monique Rijgwart, Orthospecialist Henry Schein Dental

De workshop gaat in op een aantal praktische vaardigheden die tijdens een orthodontische behandeling uitgevoerd worden. Door middel van tips & tricks wordt er uitleg gegeven over deze vaardigheden die tevens hands-on geoefend worden. Onderwerpen: • Het toepassen van 3-D Motion Appliance en de voordelen van deze nieuwe ontwikkeling. • Het voordeel van thermische draden bij het gebruik van een NiTi Cinch Back Plier. • Het voordeel voor de praktijk van het zelf plaatsen van linguale retainers en spalkmateriaal. • Het maken van opbeten, het gebruik van Bite Turbo’s en Mini Mold Bite Ramps. • Het maken van Clear Aligners met een dieptrekapparaat.

1.5 uur
16:00 pm
Duurzaam restaureren van functie en esthetiek
Henk Alting, restauratief tandarts

Henk Alting zal, vanuit zijn achtergrond als restauratief tandarts, het innovatieve biocompatibele composiet van Micerium aan u voorstellen. Enamel Plus HRi Bio Function is bis-gma en nanopartikel-vrij en maakt een perfecte layering zonder ongewenste bijwerkingen mogelijk. De veilige innovatieve formule met udma en tcddmdma bevat 30 nm grootte conglomeraten, die niet kunnen doordringen in de cellulaire structuur van de kernmembranen. Dit hoog esthetische composiet is bij alle temperaturen eenvoudig te modelleren, extreem hoog polijstbaar en daarmee universeel inzetbaar in zowel het front- als molaargebied. Henk zal u tevens tips geven hoe het esthetische traject in de dagelijkse praktijk te gebruiken, wat er bij het esthetisch consult komt kijken en wat de eventuele vervolgstappen zijn. Tijdens het hands-ongedeelte kunt u zelf de kwaliteit van dit innovatieve nieuwe biocompatibele materiaal ervaren. U vergroot de educatieve waarde van deze workshop door zelf een natuurlijk gebitselement mee te nemen, bij voorkeur een vrijwel gave. Kies een incisief of molaar met uitgesproken kleur- en vormkenmerken, die met gebruikelijke composieten slecht te imiteren is. Dit maakt de workshop extra interessant!

1.5 uur
18:00 pm
Inkleuren en karakteriseren van CAD/CAM kronen
Gerhard Smith, Productspecialist Ivoclar Vivadent

Door de juiste karakterisatie van een middels CAD/CAM gefabriceerde restauratie krijgt deze de ultieme natuurlijke uitstraling. Tijdens deze workshop krijgt u een uitgebreide uitleg over de verschillende materialen Shade & Stains en hoe deze te gebruiken. Uiteraard gaat u daarna zelf aan de slag en krijgt u tips en tricks aangereikt hoe alle soorten kronen zo natuurgetrouw mogelijk kleur te geven. De resultaten spreken voor zich!

1.5 uur
13:30 pm
From Root 2 Crown: het belang van zowel de endodontische als restauratieve behandeling voor endodontisch succes
Joerd van der Meer, Tandarts

Als je binnen de endodontologie naar de afgelopen 15 jaar kijkt, zie je enorme veranderingen in ons instrumentarium en behandelinzichten. En omdat veel van die veranderingen elkaar snel hebben opgevolgd kan het verwarrend werken en is het lastig om bij te blijven. De nieuwe trends lijken sterk op die vanuit de andere delen van de tandheelkunde: minimaal invasief, voorzichtig zijn met behoud van gezond weefsel en proberen de intrinsieke sterkte van het element te behouden. In lijn met deze nieuwe filosofie zijn er ook al speciale instrumenten (de TruNatomy instrumenten) en werkwijzen ontwikkeld om zo weefselsparend mogelijk de endodontische behandeling te kunnen uitvoeren. Om na de endodontische behandeling de endodontische opening bacteriedicht af te sluiten, zijn goede materialen en een correcte werkwijze vereist. Ook deze laatste stap in de endodontische behandeling draagt niet alleen significant bij aan het succes op de lange termijn van de endodontische behandeling, maar ook aan de levensduur van het element. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de nieuwe inzichten en instrumenten (o.a. de TruNatomy instrumenten en SDR).

1 uur
15:00 pm
Kindvriendelijke mondzorg!
Arie Riem, Tandarts - pedodontoloog

Kinderen kiezen er zelf in principe niet voor om tandheelkundig behandeld te worden. Kwalitatief goede tandheelkunde leveren bij kinderen is dan ook een uitdaging. Wat is goede kindertandheelkunde en wat is kindvriendelijke mondzorg? Welke opties heeft u? Is uw kindertandheelkundige gereedschapskist voldoende gevuld met ‘moderne middelen’? Heeft u al ervaring opgedaan met het plaatsen van rvs kronen middels de aantrekkelijk eenvoudige “Hall technique”? Heeft u al ervaring met het sinds 2015 in onze occidentale wereld beschikbaar geworden zilverdiaminefluoride? Tijdens deze lezing geef ik praktische tips & tricks vanuit de verwijs-kinderkliniek TandInZicht zodat u op de hoogte bent van “the state of the art”.

1 uur
16:30 pm
Is parodontale therapie succesvoller met ultrasone apparatuur of met handinstrumenten?
Schelte Fokkema, Parodontoloog

Parodontitis wordt gezien als een destructieve ontstekingsreactie die sterk geassocieerd is met een polybacteriële biofilm. Daarom is de parodontale behandeling ook gericht op deze biofilm. De vraag is echter met welke instrumenten of apparatuur de therapie het meest succesvol is oftewel waarmee de sterkste afname in bloeding na sonderen wordt bereikt en waarmee de meeste pocketreductie. Daarnaast blijkt dat de biofilmgerichte therapie lang niet in alle gevallen succesvol (genoeg) is hetgeen vraagtekens zet bij de veronderstelling dat parodontitis een ontstekingsziekte is. De vraag is dan ook welke etiologische factoren nog meer ten grondslag liggen aan parodontitis en via welke weg het parodontium alsnog onder controle gebracht kan worden.

1 uur
18:00 pm
Acute tandheelkunde in het kort: van pus tot trauma
Leander Dubois, Kaakchirurg

Tandheelkunde is in zijn algemeenheid een vak wat zich redelijk laat plannen. Toch zijn er ook binnen de tandheelkunde omstandigheden te bedenken waarbij de nood hoog is. Denk hierbij aan een uitgeslagen gebitselement, een fors abces of een nabloeding. Als deze patiënten tijdens kantooruren zich presenteren dan kan er vaak laagdrempelig overleg plaatsvinden met een collega in de praktijk, maar in de avond en nacht wordt dat snel anders. Tijd om uitgebreid bij te lezen is er vaak ook niet. En wat te doen als er zich meerdere patiënten tegelijk aandienen? Dan moeten er ook keuzes gemaakt worden. Wat of wie heeft voorrang? In een voordracht van een uur wordt er stil gestaan bij de meest acute tandheelkundige situaties die je tegen kunt komen in de tandheelkundige praktijk. De interactieve voordracht biedt handvatten om de volgende dag direct in de praktijk te kunnen gebruiken.

1 uur
12:00 pm
Leer de profiler in jou kennen!
Kirsten E. Heukels, Trainer

Profilen geeft inzicht in wanneer mensen andere spanningen ervaren dan tijdens normaal gedrag. De methode analyseert de combinatie van micro-expressies in het gezicht, lichaamstaal en stemgebruik. Ogen liegen nooit. Zij tonen altijd eerder spanning dan dat het lijf het kan laat zien en de mond het kan vertellen. Welke (micro)expressies laat je zelf vaak zien? Wat kunnen we zien en horen bij anderen? De inzichten van profilen worden gebruikt door politie, justitie, en inlichtingendiensten. Het wordt gebruikt bij risicoanalyses, onderhandelingen, acquisitie en 1-op-1 gesprekken. Zelf kan je dit inzetten om gesprekken beter te laten verlopen. Wat kan je al zien voordat het gesprek begint? Tijdens deze interactieve presentatie ga je kennismaken met de beginselen en vooral: veel zelf profilen!

1 uur
13:30 pm
Waarom doet de patiënt niet wat ik zeg?
Ingrid Omlo, Mondhygiëniste en communicatietrainer

De titel ‘Waarom doet de patiënt niet wat ik zeg?’ is een veelvoorkomende (onbewuste) gedachte onder de (tandheelkundige) zorgverleners. Je hebt veel energie en tijd in je behandeling gestoken en vaak genoeg verteld dat de patiënt iets moet veranderen om de mondgezondheid te verbeteren. Toch gebeurt het niet door een groot deel van onze patiënten, die niet gemotiveerd lijken. Waar ligt dat aan? Wat kan jij eraan doen zodat de patiënt wel gemotiveerd raakt? Met andere woorden, hoe maak je van een extrinsiek gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat het moet van de behandelaar) een intrinsiek gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat ik het zelf wil)? Ingrid geeft een aantal praktische handvatten vanuit de bewezen werkende methode ‘motiverende gespreksvoering’. Het resultaat hiervan is dat je meer tevreden patiënten hebt en bovendien wordt je werkplezier vergroot (minder frustraties)!

1 uur
15:00 pm
Lasertoepassingen in de dagelijkse praktijk
Christiaan Teunis, Tandarts

Tegenwoordig wordt de mondzorgprofessional steeds meer geconfronteerd met de uitdaging van het optimaliseren van de patiëntbehandeling en het bereiken van consistente resultaten. Om deze doelen te bereiken is het gebruik van lasertechnologie bij uitstek geschikt. Het gebruik van laser biedt namelijk een aantal onderscheidende klinische voordelen: reductie van pijn en trauma, minder bloed tijdens de behandeling, verbeterde wondgenezing en tijdwinst zijn slechts enkele voorbeelden. De meerwaarde van laser bij parodontitis- en peri-implantitisbehandelingen komt ook aan bod.

1 uur
16:30 pm
Dentale traumatologie, wat nu?
Shkar Abdelqader, Tandarts

Een grote oorzaak van verlies van gebitselementen is door trauma en daaropvolgende complicaties. Een gebitstrauma dient altijd, hoe klein ook, als spoedeisend probleem te worden beschouwd. Gedegen onderzoek en behandeling kunnen hierbij het verschil maken tussen redding van het element of het verlies hiervan. Tijdens deze lezing wordt dieper ingegaan op de behandeling van gebitstrauma en worden praktische tips gegeven aan de hand van de do’s en don’ts.

1 uur
12:00 pm
Van een goed idee tot een concreet plan
Ronald van Mierlo, Praktijkadviseur & trainer Henry Schein Dental

Herkent u dit ook? U heeft een goed idee, plan of een oplossing voor een probleem, maar toch komt dit op de een of andere manier niet tot uiting. Misschien komt dat door het ontbreken van tijd, complexiteit van het onderwerp, twijfelt u nog, voelt u zich te afhankelijk van anderen, stelt u het toch nog uit of weet u niet hoe te beginnen. De redenen waarom het bij een gedachte of droom blijft kan dus divers zijn. In deze praktische lezing krijgt u handvatten van hoe u dit patroon kunt doorbreken, zodat uw idee werkelijkheid wordt. Speciaal aan te bevelen voor tandartsen en praktijkmanagers die het plan hebben de praktijk te upgraden en zich nieuwe doelen stellen.

1 uur
13:30 pm
Kwaliteitsmanagement, stap voor stap
Ton Willems & Fred Felix, Productspecialisten ABC Mondzorg

Als praktijkmanager of praktijkhouder bent u verantwoordelijk voor de meest uiteenlopende thema’s. Een flinke kluif om dat allemaal te organiseren, te sturen, te delegeren en de controle te behouden. Voor een gestructureerde en effectieve aanpak kan een kwaliteitsmanagementsysteem uitkomst bieden. Tijdens de sessie van ABCmondzorg leert u wat een kwaliteitssysteem inhoudt en hoe deze systematische aanpak u kan helpen sturing te geven aan de organisatie. In het bijzonder met het systeem Visutaal.

1 uur
15:00 pm
Medisch advies ‘langs de lijn’ en het bereik van het medisch tuchtrecht
Sander Tempel, Advocaat gezondheidsrecht bij TeekensKarstens

In hoeverre bent u als tandarts in privétijd ook tuchtrechtelijk aanspreekbaar? Bijvoorbeeld als iemand in uw bijzijn letsel oploopt en u daarbij hulp biedt? Het volgende gebeurde Marcel, vader van de 9-jarige Pim en tandarts van beroep. Marcel staat op een zaterdagochtend langs de lijn te kijken naar een voetbal­wedstrijd van zijn zoon. Een leuke en fanatieke wedstrijd waar flink om de bal wordt gestreden. Tot een verdediger probeert de bal net voor het doel weg te koppen, maar in plaats daarvan keihard met zijn gezicht tegen de paal klapt. Marcel staat vlakbij, ontfermt zich over het spelertje en ziet dat er sprake is van mondletsel. Marcel geeft de ouders goed bedoeld advies waarvoor zij hem ook vriendelijk bedanken. De jongen speelt door, de wedstrijd gaat verder. Een half jaar later ontvangt Marcel een brief van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg met verwijten van de ouders van het spelertje. Is Marcel tuchtrechtelijk aanspreekbaar voor het door hem afgegeven advies die bewuste zaterdagochtend? Deze vraag én het bereik van het medisch tuchtrecht in het privéleven van de beroepsbeoefenaar worden behandeld in deze lezing.

1 uur
16:30 pm
Live Q&A workshop: Investeren in de praktijk
Raymon Bots (InAccount), Peter Koenders (Henry Schein) & Willem Hengeveld (BNP Parisbas)

Ik wil de apparatuur in mijn praktijk uitbreiden of vervangen. Is het slim om dit met eigen middelen te betalen? Hoe wordt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) berekend indien er als maatschap een investering wordt gedaan? Kan ik beter dit jaar investeren of zal ik het uitstellen tot volgend jaar? In deze interactieve sessie zullen drie financieel specialisten u vanuit hun expertise wegwijs te maken in de wereld van investeren en financieren in de dentale praktijk. Peter Koenders van Henry Schein Financial Services zal namens u, als praktijkeigenaar of -manager, de heren Raymon Bots van InAccount en Willem Hengeveld van BNP Paribas Leasing Solutions ‘aan de tand voelen’ op basis van praktijkvraagstukken. Heeft u een vraag die u graag behandeld ziet worden? Stel deze dan tijdens de presentatie of stuur deze vooraf naar peter.koenders@henryschein.nl.

1 uur
18:00 pm
TEAM: Samen werken is samenwerken
Ernst-Jan Hondsmerk, Splend!d Consultancy

De basis van gezonde bedrijfsvoering en een prettige samenwerking binnen de praktijk ligt in het kennen van jezelf, het begrijpen van anderen en in het realiseren van de impact van je acties en gedragingen op anderen. Deze workshop geeft je concrete tools om de communicatie te helpen verbeteren, frustratie en conflict te verminderen en effectieve teams te ontwikkelen. • Je begrijpt jezelf beter. • Je weet hoe en wanneer je gedrag aan te passen. • Je waardeert de verschillen tussen collega’s meer. • Je kunt individuele en team performance beïnvloeden. • Je weet hoe conflicten te verminderen.

1 uur
13.30 pm
Create Your Own Shadeguide met Filtek composiet
Cornelio Adoptie & Sihame Denden, 3M Oral Care Product Specialists

In deze hands-on workshop maakt u uw eigen kleursleutel met Filtek composiet volgens de dual layering techniek zoals ontworpen door Style Italiano. Deze kleursleutel kunt u daarna in de praktijk gebruiken om voor elke patiënt met het juiste materiaal en volgens een betrouwbare methode een prachtige glimlach te bereiken. Filtek restauratiemateriaal werd tot op heden wereldwijd voor meer dan 1 miljard restauraties gebruikt en levert steeds een betrouwbaar resultaat - voor u en uw patiënten. Dankzij 3M’s gepatenteerde nanotechnologie zijn alle Filtek-restauraties bijzonder sterk en tevens eenvoudig op hoogglans te brengen die langdurig stand houdt. Omdat een esthetisch resultaat geen toeval mag zijn, is er Filtek.

1.5 uur
14:45 pm
Create Your Own Shadeguide met Filtek composiet
Cornelio Adoptie & Sihame Denden, 3M Oral Care Product Specialists

In deze hands-on workshop maakt u uw eigen kleursleutel met Filtek composiet volgens de dual layering techniek zoals ontworpen door Style Italiano. Deze kleursleutel kunt u daarna in de praktijk gebruiken om voor elke patiënt met het juiste materiaal en volgens een betrouwbare methode een prachtige glimlach te bereiken. Filtek restauratiemateriaal werd tot op heden wereldwijd voor meer dan 1 miljard restauraties gebruikt en levert steeds een betrouwbaar resultaat - voor u en uw patiënten. Dankzij 3M’s gepatenteerde nanotechnologie zijn alle Filtek-restauraties bijzonder sterk en tevens eenvoudig op hoogglans te brengen die langdurig stand houdt. Omdat een esthetisch resultaat geen toeval mag zijn, is er Filtek.

1.5 uur
16.00 pm
Create Your Own Shadeguide met Filtek composiet
Cornelio Adoptie & Sihame Denden, 3M Oral Care Product Specialists

In deze hands-on workshop maakt u uw eigen kleursleutel met Filtek composiet volgens de dual layering techniek zoals ontworpen door Style Italiano. Deze kleursleutel kunt u daarna in de praktijk gebruiken om voor elke patiënt met het juiste materiaal en volgens een betrouwbare methode een prachtige glimlach te bereiken. Filtek restauratiemateriaal werd tot op heden wereldwijd voor meer dan 1 miljard restauraties gebruikt en levert steeds een betrouwbaar resultaat - voor u en uw patiënten. Dankzij 3M’s gepatenteerde nanotechnologie zijn alle Filtek-restauraties bijzonder sterk en tevens eenvoudig op hoogglans te brengen die langdurig stand houdt. Omdat een esthetisch resultaat geen toeval mag zijn, is er Filtek.

1.5 uur
17.15 pm
Create Your Own Shadeguide met Filtek composiet
Cornelio Adoptie & Sihame Denden, 3M Oral Care Product Specialists

In deze hands-on workshop maakt u uw eigen kleursleutel met Filtek composiet volgens de dual layering techniek zoals ontworpen door Style Italiano. Deze kleursleutel kunt u daarna in de praktijk gebruiken om voor elke patiënt met het juiste materiaal en volgens een betrouwbare methode een prachtige glimlach te bereiken. Filtek restauratiemateriaal werd tot op heden wereldwijd voor meer dan 1 miljard restauraties gebruikt en levert steeds een betrouwbaar resultaat - voor u en uw patiënten. Dankzij 3M’s gepatenteerde nanotechnologie zijn alle Filtek-restauraties bijzonder sterk en tevens eenvoudig op hoogglans te brengen die langdurig stand houdt. Omdat een esthetisch resultaat geen toeval mag zijn, is er Filtek.

1.5 uur
09:30 am
Fotograferen is communiceren
Daan van Oort, Trainer mondfotografie

Sta je ook zo moeilijk te doen voor de neus van een patiënt met een camera en ben je benieuwd of het anders kan? Zijn er nog meer mogelijkheden wanneer je een spiegelreflexcamera te groot en zwaar vindt en toch foto’s wilt maken? Wil je wel eens proberen of wanghaken echt zo belangrijk zijn? Of ook altijd al zo’n mooie zwarte achtergrond willen hebben? Kijk, luister en probeer tijdens deze presentatie dentale fotografie.

1 uur
11:00 am
3D-technologieën in de tandheelkunde
Joerd van der Meer, Tandarts

Technologie heeft een enorme impact gehad op ons handelen en de maatschappij waarin we leven. Zo zullen ook in de tandheelkunde nieuwe technologieën een enorme invloed hebben op ons vak. De afgelopen twee jaar is er een aantal technologische doorbraken geweest in de digitale tandheelkunde die het kantelpunt vormen in de algemene praktijk. Net zoals bij iedere verandering zal dit nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe uitdagingen op ons pad brengen. In deze presentatie zal een overzicht worden gegeven van nieuwe technologieën als 3D scannen en 3D printen en de invloed die ze zullen hebben op ons werk als tandarts.

1 uur
12:30 pm
Hoe zijn kaasmolaren (MIH) te herkennen en welke behandelstrategie kun je toepassen?
Dirk Bloemsma, Productspecialist GC

In iedere praktijk liggen er wel eens patiënten met kaasmolaren in de stoel. Maar wat zijn kaasmolaren (MIH) precies en welke classificaties zijn er te onderscheiden? Naast de herkenning en classificatie worden tijdens deze lezing de verschillende behandelstrategieën uitgelegd, met daarbij als aanvulling welke producten hier het beste bij te gebruiken voor zijn. Tot slot is er de gelegenheid om zelf met een aantal MIH-materialen aan de slag te gaan.

1 uur
14:00 pm
Preventie en mondgezondheid op maat
Petra Koffeman, Tandarts

Mondgezondheid is belangrijk voor onze algehele gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. De Professional Care-lijn van Ivoclar Vivadent biedt oplossingen op maat om tanden en tandvlees gezond te houden. De introductie van de Professional Care producten wordt tijdens deze presentatie gehanteerd. Deze lijn kwalitatieve producten voor optimale mondzorg, stelt u in staat om behandelplannen effectief en succesvol te implementeren. De op elkaar afgestemde producten bieden profes­sionele verzorging voor verschillende behandelingen en patiënten.

1 uur
15:30 pm
Restaureren met flowables
Hans Baars, Productspecialist Kuraray Europe Benelux

Voortbordurend op de eerste generatie flowables worden vandaag de dag vloeibare composieten nog steeds het meest frequent toegepast als liner in een grote posterieure caviteit en als vulmateriaal voor klasse V laesies. Een state-of-the-art flowable als Clearfil Majesty ES Flow kan veel meer dan dat en is universeel inzetbaar. Clearfil Majesty ES Flow, nu verkrijgbaar in drie vloeibaarheden, heeft een uitgebreid indicatiegebied, waaronder alle caviteitsklassen, reparaties en cementeringen. Tijdens deze presentatie ervaart u d.m.v. tips & tricks hoe eenvoudig Clearfil Majesty ES Flow te verwerken is en wat er allemaal mee mogelijk is.

1 uur
09:30 am
Inkleuren en karakteriseren van CAD/CAM kronen
Gerhard Smith, Productspecialist Ivoclar Vivadent

Door de juiste karakterisatie van een middels CAD/CAM gefabriceerde restauratie krijgt deze de ultieme natuurlijke uitstraling. Tijdens deze workshop krijgt u een uitgebreide uitleg over de verschillende materialen Shade & Stains en hoe deze te gebruiken. Uiteraard gaat u daarna zelf aan de slag en krijgt u tips en tricks aangereikt hoe alle soorten kronen zo natuurgetrouw mogelijk kleur te geven. De resultaten spreken voor zich!

1.5 uur
11:30 am
Duurzaam restaureren van functie en esthetiek
Henk Alting, Restauratief tandarts

Henk Alting zal, vanuit zijn achtergrond als restauratief tandarts, het innovatieve biocompatibele composiet van Micerium aan u voorstellen. Enamel Plus HRi Bio Function is bis-gma en nanopartikel-vrij en maakt een perfecte layering zonder ongewenste bijwerkingen mogelijk. De veilige innovatieve formule met udma en tcddmdma bevat 30 nm grootte conglomeraten, die niet kunnen doordringen in de cellulaire structuur van de kernmembranen. Dit hoog esthetische composiet is bij alle temperaturen eenvoudig te modelleren, extreem hoog polijstbaar en daarmee universeel inzetbaar in zowel het front- als molaargebied. Henk zal u tevens tips geven hoe het esthetische traject in de dagelijkse praktijk te gebruiken, wat er bij het esthetisch consult komt kijken en wat de eventuele vervolgstappen zijn. Tijdens het hands-ongedeelte kunt u zelf de kwaliteit van dit innovatieve nieuwe biocompatibele materiaal ervaren. U vergroot de educatieve waarde van deze workshop door zelf een natuurlijk gebitselement mee te nemen, bij voorkeur een vrijwel gave. Kies een incisief of molaar met uitgesproken kleur- en vormkenmerken, die met gebruikelijke composieten slecht te imiteren is. Dit maakt de workshop extra interessant!

1.5 uur
13:30 pm
From Root 2 Crown: wortelkanaalvormgeving en obturatie
Joerd van der Meer, Tandarts

De juiste endobehandeling is essentieel voor het succes en de duurzaamheid van de restauratieve behandeling die volgt. Tijdens deze workshop neemt Joerd van der Meer samen met u de stappen door van de wortelkanaalvormgeving en obturatie. Laat u informeren over de verbeteringen en nieuwe technieken op het gebied van preparatiesystemen, de nieuwste desinfectiesystemen en vultechnieken. Ook zal er met het nieuwe wortelkanaalvormgevingssysteem TruNatomy gewerkt worden.

1.5 uur
15:30 pm
Tips & Tricks ortho voor de tandartsassistent
Monique Rijgwart, Orthospecialist Henry Schein Dental

De workshop gaat in op een aantal praktische vaardigheden die tijdens een orthodontische behandeling uitgevoerd worden. Door middel van tips & tricks wordt er uitleg gegeven over deze vaardigheden die tevens hands-on geoefend worden. Onderwerpen: • Het toepassen van 3-D Motion Appliance en de voordelen van deze nieuwe ontwikkeling. • Het voordeel van thermische draden bij het gebruik van een NiTi Cinch Back Plier. • Het voordeel voor de praktijk van het zelf plaatsen van linguale retainers en spalkmateriaal. • Het maken van opbeten, het gebruik van Bite Turbo’s en Mini Mold Bite Ramps. • Het maken van Clear Aligners met een dieptrekapparaat.

1.5 uur
09:30 am
From Root 2 Crown: het belang van zowel de endodontische als restauratieve behandeling voor endodontisch succes
Joerd van der Meer, Tandarts

Als je binnen de endodontologie naar de afgelopen 15 jaar kijkt, zie je enorme veranderingen in ons instrumentarium en behandelinzichten. En omdat veel van die veranderingen elkaar snel hebben opgevolgd kan het verwarrend werken en is het lastig om bij te blijven. De nieuwe trends lijken sterk op die vanuit de andere delen van de tandheelkunde: minimaal invasief, voorzichtig zijn met behoud van gezond weefsel en proberen de intrinsieke sterkte van het element te behouden. In lijn met deze nieuwe filosofie zijn er ook al speciale instrumenten (de TruNatomy instrumenten) en werkwijzen ontwikkeld om zo weefselsparend mogelijk de endodontische behandeling te kunnen uitvoeren. Om na de endodontische behandeling de endodontische opening bacteriedicht af te sluiten, zijn goede materialen en een correcte werkwijze vereist. Ook deze laatste stap in de endodontische behandeling draagt niet alleen significant bij aan het succes op de lange termijn van de endodontische behandeling, maar ook aan de levensduur van het element. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de nieuwe inzichten en instrumenten (o.a. de TruNatomy instrumenten en SDR).

1 uur
11:00 am
Is parodontale therapie succesvoller met ultrasone apparatuur of met handinstrumenten?
Schelte Fokkema, Parodontoloog

Parodontitis wordt gezien als een destructieve ontstekingsreactie die sterk geassocieerd is met een polybacteriële biofilm. Daarom is de parodontale behandeling ook gericht op deze biofilm. De vraag is echter met welke instrumenten of apparatuur de therapie het meest succesvol is oftewel waarmee de sterkste afname in bloeding na sonderen wordt bereikt en waarmee de meeste pocketreductie. Daarnaast blijkt dat de biofilmgerichte therapie lang niet in alle gevallen succesvol (genoeg) is hetgeen vraagtekens zet bij de veronderstelling dat parodontitis een ontstekingsziekte is. De vraag is dan ook welke etiologische factoren nog meer ten grondslag liggen aan parodontitis en via welke weg het parodontium alsnog onder controle gebracht kan worden.

1 uur
12:30 pm
Kindvriendelijke mondzorg!
Arie Riem, Tandarts - pedodontoloog

Kinderen kiezen er zelf in principe niet voor om tandheelkundig behandeld te worden. Kwalitatief goede tandheelkunde leveren bij kinderen is dan ook een uitdaging. Wat is goede kindertandheelkunde en wat is kindvriendelijke mondzorg? Welke opties heeft u? Is uw kindertandheelkundige gereedschapskist voldoende gevuld met ‘moderne middelen’? Heeft u al ervaring opgedaan met het plaatsen van rvs kronen middels de aantrekkelijk eenvoudige “Hall technique”? Heeft u al ervaring met het sinds 2015 in onze occidentale wereld beschikbaar geworden zilverdiaminefluoride? Tijdens deze lezing geef ik praktische tips & tricks vanuit de verwijs-kinderkliniek TandInZicht zodat u op de hoogte bent van “the state of the art”.

1 uur
14:00 pm
Acute tandheelkunde in het kort: van pus tot trauma
Leander Dubois, Kaakchirurg

Tandheelkunde is in zijn algemeenheid een vak wat zich redelijk laat plannen. Toch zijn er ook binnen de tandheelkunde omstandigheden te bedenken waarbij de nood hoog is. Denk hierbij aan een uitgeslagen gebitselement, een fors abces of een nabloeding. Als deze patiënten tijdens kantooruren zich presenteren dan kan er vaak laagdrempelig overleg plaatsvinden met een collega in de praktijk, maar in de avond en nacht wordt dat snel anders. Tijd om uitgebreid bij te lezen is er vaak ook niet. En wat te doen als er zich meerdere patiënten tegelijk aandienen? Dan moeten er ook keuzes gemaakt worden. Wat of wie heeft voorrang? In een voordracht van een uur wordt er stil gestaan bij de meest acute tandheelkundige situaties die je tegen kunt komen in de tandheelkundige praktijk. De interactieve voordracht biedt handvatten om de volgende dag direct in de praktijk te kunnen gebruiken.

1 uur
09:30 am
Waarom doet de patiënt niet wat ik zeg?
Ingrid Omlo, Mondhygiëniste en communicatietrainer

De titel ‘Waarom doet de patiënt niet wat ik zeg?’ is een veelvoorkomende (onbewuste) gedachte onder de (tandheelkundige) zorgverleners. Je hebt veel energie en tijd in je behandeling gestoken en vaak genoeg verteld dat de patiënt iets moet veranderen om de mondgezondheid te verbeteren. Toch gebeurt het niet door een groot deel van onze patiënten, die niet gemotiveerd lijken. Waar ligt dat aan? Wat kan jij eraan doen zodat de patiënt wel gemotiveerd raakt? Met andere woorden, hoe maak je van een extrinsiek gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat het moet van de behandelaar) een intrinsiek gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat ik het zelf wil)? Ingrid geeft een aantal praktische handvatten vanuit de bewezen werkende methode ‘motiverende gespreksvoering’. Het resultaat hiervan is dat je meer tevreden patiënten hebt en bovendien wordt je werkplezier vergroot (minder frustraties)!

1 uur
11:00 am
Infectiepreventie & hygiëne - praktische tips om het nog eenvoudiger te maken
Marjo Riebergen, Docent

Infectiepreventie en hygiëne spelen een sleutelrol in de tandheelkundige praktijk. Het implementeren van de richtlijnen is een beladen thema. De volgende vragen worden veelvuldig gesteld: • Voldoet de praktijk hier wel aan? • Wat moet ik doen om hieraan te voldoen? • Hoe wordt infectiepreventie & hygiëne begrijpelijk voor het hele team? Tijdens de lezing Infectiepreventie & hygiëne worden naast praktische tips tevens de richtlijnen besproken. Het doel is: altijd volgens de richtlijnen en dat zo eenvoudig mogelijk!

1 uur
12:30 pm
Leer de profiler in jou kennen!
Kirsten E. Heukels, Mondhygiëniste en communicatietrainer

Profilen geeft inzicht in wanneer mensen andere spanningen ervaren dan tijdens normaal gedrag. De methode analyseert de combinatie van micro-expressies in het gezicht, lichaamstaal en stemgebruik. Ogen liegen nooit. Zij tonen altijd eerder spanning dan dat het lijf het kan laat zien en de mond het kan vertellen. Welke (micro)expressies laat je zelf vaak zien? Wat kunnen we zien en horen bij anderen? De inzichten van profilen worden gebruikt door politie, justitie, en inlichtingendiensten. Het wordt gebruikt bij risicoanalyses, onderhandelingen, acquisitie en 1-op-1 gesprekken. Zelf kan je dit inzetten om gesprekken beter te laten verlopen. Wat kan je al zien voordat het gesprek begint? Tijdens deze interactieve presentatie ga je kennismaken met de beginselen en vooral: veel zelf profilen!

1 uur
14:00 pm
Smart Esthetics - de tandarts als slimme kunstenaar
Freek Gols Linthorst, Tandarts

Niemand die er nog aan twijfelt dat adhesieve restauraties talloze voordelen bieden ten opzichte van retentieve restauraties, waar maximaal behoud van natuurlijk tandweefsel het belangrijkste bij uitstek is. Maar deze restauraties komen niet vanzelf tot stand - en zo wordt de uitdaging voor u als tandarts des te groter. Als u al overtuigd bent van de theoretische voordelen van adhesief restaureren, moeten de praktische vragen over vorm, functie en kleur nog beantwoord worden. Bovendien worden ook patiënten steeds veeleisender en zal het niet lang meer duren voordat zij met foto’s en voorbeelden de praktijk binnenkomen en vragen naar modeloplossingen. In deze lezing bespreekt Freek Gols Linthorst hoe de meest uitdagende elementen - zoals deze ooit met amalgaam behandeld zijn geweest - weer tot een esthetisch resultaat gebracht kunnen worden. Vanuit de wetenschappelijke onderbouwing voor directe restauraties tot praktische tips aan de hand van de Essential Shape (anterior) en Essential Line (posterior) concepten van StyleItaliano wordt het publiek de kunst van het maken van een efficiënte, duurzame en esthetische composietrestauratie bijgebracht.

1 uur
15:30 pm
Lasertoepassingen in de dagelijkse praktijk
Christiaan Teunis, Tandarts

Tegenwoordig wordt de mondzorgprofessional steeds meer geconfronteerd met de uitdaging van het optimaliseren van de patiëntbehandeling en het bereiken van consistente resultaten. Om deze doelen te bereiken is het gebruik van lasertechnologie bij uitstek geschikt. Het gebruik van laser biedt namelijk een aantal onderscheidende klinische voordelen: reductie van pijn en trauma, minder bloed tijdens de behandeling, verbeterde wondgenezing en tijdwinst zijn slechts enkele voorbeelden. De meerwaarde van laser bij parodontitis- en peri-implantitisbehandelingen komt ook aan bod.

1 uur
09:30 am
TEAM: Samen werken is samenwerken
Ernst-Jan Hondsmerk, Splend!d Consultancy

De basis van gezonde bedrijfsvoering en een prettige samenwerking binnen de praktijk ligt in het kennen van jezelf, het begrijpen van anderen en in het realiseren van de impact van je acties en gedragingen op anderen. Deze workshop geeft je concrete tools om de communicatie te helpen verbeteren, frustratie en conflict te verminderen en effectieve teams te ontwikkelen. • Je begrijpt jezelf beter. • Je weet hoe en wanneer je gedrag aan te passen. • Je waardeert de verschillen tussen collega’s meer. • Je kunt individuele en team performance beïnvloeden. • Je weet hoe conflicten te verminderen.

1 uur
11:00 am
Live Q&A workshop: Investeren in de praktijk
Raymon Bots (InAccount), Peter Koenders (Henry Schein) & Willem Hengeveld (BNP Parisbas)

Ik wil de apparatuur in mijn praktijk uitbreiden of vervangen. Is het slim om dit met eigen middelen te betalen? Hoe wordt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) berekend indien er als maatschap een investering wordt gedaan? Kan ik beter dit jaar investeren of zal ik het uitstellen tot volgend jaar? In deze interactieve sessie zullen drie financieel specialisten u vanuit hun expertise wegwijs te maken in de wereld van investeren en financieren in de dentale praktijk. Peter Koenders van Henry Schein Financial Services zal namens u, als praktijkeigenaar of -manager, de heren Raymon Bots van InAccount en Willem Hengeveld van BNP Paribas Leasing Solutions ‘aan de tand voelen’ op basis van praktijkvraagstukken. Heeft u een vraag die u graag behandeld ziet worden? Stel deze dan tijdens de presentatie of stuur deze vooraf naar peter.koenders@henryschein.nl.

1 uur
12:30 pm
Kwaliteitsmanagement, stap voor stap
Ton Willems & Fred Felix, Productspecialisten ABC Mondzorg

Als praktijkmanager of praktijkhouder bent u verantwoordelijk voor de meest uiteenlopende thema’s. Een flinke kluif om dat allemaal te organiseren, te sturen, te delegeren en de controle te behouden. Voor een gestructureerde en effectieve aanpak kan een kwaliteitsmanagementsysteem uitkomst bieden. Tijdens de sessie van ABCmondzorg leert u wat een kwaliteitssysteem inhoudt en hoe deze systematische aanpak u kan helpen sturing te geven aan de organisatie. In het bijzonder met het systeem Visutaal.

1 uur
14:00 pm
Medisch advies ‘langs de lijn’ en het bereik van het medisch tuchtrecht
Sander Tempel, Advocaat gezondheidsrecht bij TeekensKarstens

In hoeverre bent u als tandarts in privétijd ook tuchtrechtelijk aanspreekbaar? Bijvoorbeeld als iemand in uw bijzijn letsel oploopt en u daarbij hulp biedt? Het volgende gebeurde Marcel, vader van de 9-jarige Pim en tandarts van beroep. Marcel staat op een zaterdagochtend langs de lijn te kijken naar een voetbal­wedstrijd van zijn zoon. Een leuke en fanatieke wedstrijd waar flink om de bal wordt gestreden. Tot een verdediger probeert de bal net voor het doel weg te koppen, maar in plaats daarvan keihard met zijn gezicht tegen de paal klapt. Marcel staat vlakbij, ontfermt zich over het spelertje en ziet dat er sprake is van mondletsel. Marcel geeft de ouders goed bedoeld advies waarvoor zij hem ook vriendelijk bedanken. De jongen speelt door, de wedstrijd gaat verder. Een half jaar later ontvangt Marcel een brief van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg met verwijten van de ouders van het spelertje. Is Marcel tuchtrechtelijk aanspreekbaar voor het door hem afgegeven advies die bewuste zaterdagochtend? Deze vraag én het bereik van het medisch tuchtrecht in het privéleven van de beroepsbeoefenaar worden behandeld in deze lezing.

1 uur
15:30 pm
Van een goed idee tot een concreet plan
Ronald van Mierlo, Praktijkadviseur & trainer Henry Schein Dental

Herkent u dit ook? U heeft een goed idee, plan of een oplossing voor een probleem, maar toch komt dit op de een of andere manier niet tot uiting. Misschien komt dat door het ontbreken van tijd, complexiteit van het onderwerp, twijfelt u nog, voelt u zich te afhankelijk van anderen, stelt u het toch nog uit of weet u niet hoe te beginnen. De redenen waarom het bij een gedachte of droom blijft kan dus divers zijn. In deze praktische lezing krijgt u handvatten van hoe u dit patroon kunt doorbreken, zodat uw idee werkelijkheid wordt. Speciaal aan te bevelen voor tandartsen en praktijkmanagers die het plan hebben de praktijk te upgraden en zich nieuwe doelen stellen.

1 uur
09.30 am
Smart Esthetics met vereenvoudigd universeel composiet
Freek Gols Linthorst, Tandarts

Tijdens deze workshop zal Freek Gols Linthorst u laten zien hoe u op een eenvoudige en efficiënte wijze een donker verkleurd frontelement kunt restaureren met gebruik van het nieuwe Pink Opaquer masking composiet en de Essential Shapes van Style Italiano. Een juiste directe restauratie begint met een simpele kleurbepaling en eindigt met vormgeving en afwerking. Toch zijn er gevallen waarbij een natuurlijke kleur evenaren een uitdaging blijft: denk maar aan sterk verkleurd dentine of aanwezigheid van metaal. Freek Gols Linthorst laat u kennis maken met een eenvoudige, haalbare en herhaalbare methode om directe restauraties vorm te geven: het Essential Shapes concept van Style Italiano. M.b.v. deze recepten en regels voorkomt u onaangename verrassingen en stelt u in staat om te voldoen aan de hoge esthetische wensen van uw patiënten. U leert o.a.: • Esthetisch werken met een single shade concept. • Vormgeving middels secundaire en tertiaire anatomie. • Polijsttechnieken.

1.5 uur
10.45 am
Smart Esthetics met vereenvoudigd universeel composiet
Freek Gols Linthorst, Tandarts

Tijdens deze workshop zal Freek Gols Linthorst u laten zien hoe u op een eenvoudige en efficiënte wijze een donker verkleurd frontelement kunt restaureren met gebruik van het nieuwe Pink Opaquer masking composiet en de Essential Shapes van Style Italiano. Een juiste directe restauratie begint met een simpele kleurbepaling en eindigt met vormgeving en afwerking. Toch zijn er gevallen waarbij een natuurlijke kleur evenaren een uitdaging blijft: denk maar aan sterk verkleurd dentine of aanwezigheid van metaal. Freek Gols Linthorst laat u kennis maken met een eenvoudige, haalbare en herhaalbare methode om directe restauraties vorm te geven: het Essential Shapes concept van Style Italiano. M.b.v. deze recepten en regels voorkomt u onaangename verrassingen en stelt u in staat om te voldoen aan de hoge esthetische wensen van uw patiënten. U leert o.a.: • Esthetisch werken met een single shade concept. • Vormgeving middels secundaire en tertiaire anatomie. • Polijsttechnieken.

1.5 uur
12.00 am
Smart Esthetics met vereenvoudigd universeel composiet
Freek Gols Linthorst, Tandarts

Tijdens deze workshop zal Freek Gols Linthorst u laten zien hoe u op een eenvoudige en efficiënte wijze een donker verkleurd frontelement kunt restaureren met gebruik van het nieuwe Pink Opaquer masking composiet en de Essential Shapes van Style Italiano. Een juiste directe restauratie begint met een simpele kleurbepaling en eindigt met vormgeving en afwerking. Toch zijn er gevallen waarbij een natuurlijke kleur evenaren een uitdaging blijft: denk maar aan sterk verkleurd dentine of aanwezigheid van metaal. Freek Gols Linthorst laat u kennis maken met een eenvoudige, haalbare en herhaalbare methode om directe restauraties vorm te geven: het Essential Shapes concept van Style Italiano. M.b.v. deze recepten en regels voorkomt u onaangename verrassingen en stelt u in staat om te voldoen aan de hoge esthetische wensen van uw patiënten. U leert o.a.: • Esthetisch werken met een single shade concept. • Vormgeving middels secundaire en tertiaire anatomie. • Polijsttechnieken.

1.5 uur

Volg tijdens de Openhuisdagen óók nascholing röntgenologie!

Met de Openhuisdagen organiseren wij i.s.m. Academie Tandartsenpraktijk erkende nascholing voor zowel de tandarts als tandartsassistent. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, VOL = VOL